Уроци за аерография за начинаещи: откъде да започнем да учим?

Аерография за начинаещи

начинаещи

Аерографията е вид рисуване, при което изображенията се напръскват с течни или прахообразни багрила. Вместо платно се използват всякакви повърхности (по-специално каросерия на автомобил), а вместо четка се използва аерограф. Но аерографията за начинаещи далеч не е уроци по рисуване в художествено училище. Въпреки че има много прилики при създаването на рисунки, има огромна разлика между аерограф и молив или четка.

Откъде започва аерографията

За начинаещи, които решат да научат аерография, тази наука трябва да бъде разделена на три основни компонента:

  • технология за боядисване на автомобили (бои, разтворители, подготовка на инструменти, повърхности и др.);
  • спецификата на притежаването на аерограф (способността за създаване на композиция, бързо и точно нанасяне върху повърхността);
  • художествен компонент (самостоятелно създаване на изображение на хартия и неговото усъвършенстване на практика).

Основната грешка, която допускат много начинаещи, е смесването на всички тези посоки заедно. Аерографията се използва за локално или цялостно боядисване на автомобил, така че трябва стриктно да спазвате общите изисквания за боядисване. Необходимо е да познавате добре технологията и да я прилагате правилно на практика. Можете изобщо да се справите без художествения компонент, но ако има желание да разберете напълно аерографския занаят, тогава трябва да потърсите уроци на страниците на книги или свързани теми в Интернет.

Аерографско оборудване за начинаещи

начинаещи

Аерографско оборудване

Преди да вземете уроци за аерография, трябва да закупите подходящите инструменти и материали. За аерографи за начинаещи ще е достатъчен минимален комплект, включително:

При системно ангажиране в този занаят на професионално ниво може допълнително да изисквате:

При аерографията можете да използвате не само бои, специално произведени за тези цели, но и обикновени нитро бои с подходяща концентрация. Не се препоръчва използването на акрилни бои, тъй като втвърдителят, включен в състава им, е трудно да се измие с разтворител и инструментът бързо ще се влоши. Автомобилната аерография предполага специални специфики и използването на по-сложни бои - лъскави (с метален ефект), матови, черни (поглъщащи светлина) и флуоресцентни (самосветещи), както и двукомпонентни печени лакове.

Аерографите са от различен тип, но те не се различават съществено отделно от цената. Следователно няма смисъл да купувате скъп инструмент. Той трябва да е с високо качество и да има двойно действащ регулатор, позволяващ един бутон за регулиране на едновременното подаване на боя и въздух. При нерегламентирано подаване на въздух работата става много по-трудна.

Откъде да започнете да учите?

начинаещи

Аерографни шаблони

Когато прилагате първите рисунки, на начинаещите се препоръчва да използват шаблони и след това постепенно да преминат към прилагане на изображения без импровизирани средства. По-бърз резултат може да се получи, ако изучите движенията на мастера и се опитате да ги повторите точно.

Ако няма желание или възможност да вземете уроци за аерография, можете просто да вземете аерограф и последователно да извършвате подходящите движения, така че те да станат познати на автоматизма. Ще са необходими достъпна повърхност и добре разредена боя. Скъпият инструмент за начинаещи няма да е подходящ, по-добре е да закупите аерограф със средна ръка.

Също така, не е необходимо да се вземат специални бои, всички, но разредени до желаното състояние, ще направят. Обикновено се препоръчва боята да се разрежда с подходящ разтворител (като се избира според инструкциите за боята) в съотношение 3: 1. Необходимата плътност трябва да бъде избрана в зависимост от получения резултат: боята не трябва да припокрива дюзата или дренажа от боядисаната повърхност.

Преди да започнете своите уроци или обучение, ще бъде полезно да разгледате как работи аерограф. Също така е препоръчително да се спазват следните препоръки:

  • преди да започнете да рисувате, трябва да използвате аерограф без боя със спрей, за да репетирате движението;
  • аерографът трябва да се държи строго перпендикулярно на повърхността;
  • дефектите и зацапванията могат да бъдат коригирани само след изсъхване на боята;
  • пътят и пръскането на аерографа не трябва да се пресичат, така че два слоя да не се пръскат на едно място за един проход;
  • почистването на аерографа с разтворител (пускане на продукта без разглобяване на инструмента) трябва да се извърши два пъти - преди и след работа.

Днес много често аерографията за начинаещи се изучава с помощта на специални. Трябва обаче да се има предвид, че такива източници само ще помогнат за изработването на техниката, тъй като има много малко добри художници дори сред професионалните аерографи. Следователно, за да разберете основите на рисуването (пространство, композиция, светлина), трябва или да вземете уроци, или да изучите темата, като използвате подходящите ръководства.

Можете да изберете различен път и да се занимавате само със занаят. За начинаещите майстори е достатъчно да се научат как да притежават аерограф. След това, дори при липса на артистични умения, можете професионално да се занимавате с аерография, създавайки изображения, използвайки специални програми за редактиране.

Основи на аерографията

Качеството на чертежа се определя от три компонента:

  1. посоката на потока боя;
  2. разстоянието между дюзата и работната повърхност;
  3. време за пръскане на боя върху една зона.

Трябва да се помни, че въздухът е пред подаването на боя. Струята трябва да бъде насочена строго перпендикулярно на повърхността. Областта, покрита с боя, зависи от разстоянието: колкото по-близо е аерографът, толкова по-тънка е линията. За да създадете полутон, боята трябва да се пръска на 30-50 см за много кратко време. За да получите ярка зона, трябва да увеличите времето за пръскане и да намалите разстоянието. Добра база от знания по тази тема дава информация за методите и техниките при аерографията, тъй като е много по-лесно да се научите от визуален пример.

Също така е много важно за амбициозните аерографи да придобият опит чрез създаване на линии и прости контури. Трябва да прекарате много време с аерографа, като използвате листове хартия или всяка подходяща повърхност за тренировка. Първите уроци трябва да се състоят от изчертаване на ясни вертикални и хоризонтални линии с различна дебелина и в различни посоки.

Всяко изкуство, включително аерографията, изисква постоянна практика. Само дългосрочните упражнения ще ви позволят да натрупате опит и да постигнете памет за движенията на ниво рефлекс. Преди да рисувате кола, трябва да се научите как да извършвате висококачествена аерография на хартия и постоянно да подгрявате интереса си към въпроса, като изучавате собствените си грешки и добрата работа на други майстори.